Data

30 juny 2022
Expired!

Hora

19:00 - 20:00

Presentació de “Per Déu, per la pàtria i el rei. La vida d’un carlista pirinenc”, per part d’Amadeu Gallart

Amadeu Gallart va declarar a Ràdio Seu:

(…) “Per Déu, per la Pàtria i el Rei també permet fer-se una idea de com era Andorra en aquella època, per la relació del protagonista amb els bisbes coprínceps Simó i Caixal. Ambdós “tenen relacions difícils amb les elits andorranes”, perquè amb les guerres carlines “l’existència diferenciada d’Andorra penjava d’un fil” i “els bisbes, per raons polítiques i històriques, eren els màxims garants del fet andorrà”.

A més a més, llavors “l’Elisi francès quedava molt més lluny” i “si els bisbes, procarlins, estaven en oberta confrontació amb la monarquia liberal espanyola, i Andorra era un feu carlí, el resultat podia ser una absorció espanyola a canvi d’alguna compensació colonial per a la part francesa”. Això motivava que en aquell moment “el copríncep episcopal fos alhora una protecció i una amenaça per mantenir l’estatus andorrà”. (…)

 

 

Amadeu Gallart i Sort és un economista, historiador i polític català. Va néixer a La seu d’Urgell l’any 1947 i actualment combina la seva faceta  política ambl’escriptura, amb obra de no ficció especialitzada en història. També és articulista en diversos mitjans catalans i andorrans.

Submit a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *