Annie Ernaux, Premi Nobel de literatura 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annie Ernaux va néixer a Lillebonne, Normandia l’any 1940. És autora de més d’una vintena de llibres, la majoria dels quals són autobiogràfics. El jurat de l’Acadèmia sueca li ha reconegut “el coratge i l’agudesa clínica amb què descobreix les arrels, el distanciament i la restricció col·lectiva de la memòria personal”.

Abans de guanyar el Nobel, Ernaux havia guanyat nombrosos premis, entre els quals el premi Marguerite Yourcenar, l’any 2017, pel conjunt de la seva obra, i l’any 2019, el premi Formentor de les Lletres.

L’obra d’Ernaux destaca pel seu compromís i rigor a l’hora d’abordar les diferències socials i la independència femenina i proposa un debat sobre la difícil lluita per l’autodeterminació, tant en els temps presents com en el passat.