El ninotaire Cesc reviu a La Trenca de la mà del dibuixant Jordi Duró

Hi ha ninotaires els acudits dels quals estan sempre vigents. És el cas de Quino, El Perich i també de Francesc Vila Rufas, Cesc (1927-2006), un ninotaire compromès en la lluita contra la dictadura franquista (sempre amb contenció per no alertar la censura). Cesc va publicar acudits diaris en publicacions com Diari de BarcelonaEl Correo Catalán o l’Avui, i els que rondem els 50 el recordem també per les seves col·laboracions amb la revista infantil Cavall Fort.

“El traç de Cesc és reconeixible sempre”, va explicar Jordi Duró, durant la presentació del seu llibre Cesc, cartellista (Editorial Univers) dijous 19 de maig. L’escriptor Albert Villaró va fer de mestre de cerimònies. I va crear un codi propi gairebé sempre basat en la figura humana en totes les seves etapes, sovint mostrant la convivència de generacions i molt especialment posant-se a l’alçada dels ulls dels infants.

 “Ningú ha dibuixat els nens com Cesc”, va dir Duró que va ajudar-nos a descobrir un altre Cesc, no el ninotaire sinó el cartellista, mostrant vessants fins ara menys conegudes com la publicitat, els encàrrecs d’empresa, les felicitacions de Nadal o treballs específics per la promoció de la lectura i la recuperació de la llengua catalana.

Jordi Duró vivia al mateix carrer -i al mateix edifici- que Cesc i té la memòria i el cor ple de records i anècdotes que va anar desgranant als assistents. Una gran vetllada. No oblidem ni oblidarem mai Cesc. Duró Jordi Duró és periodista i també ha estudiat disseny, combina les dues activitats en la seva vessant professional com a il·lustrador, paral·lelament als projectes que dirigeix amb l’equip de l’estudi. Des de la fundació del diari Ara, l’any 2010, hi publica una secció d’opinió gràfica i també ha col·laborat amb altres mitjans com Público.